|koerier| 4 / 2017

Scherpkijkers

Deze vijf dagen vormen een unieke cursusreeks waarin de deelnemers leren om snel notities te maken van een onbekende locatie, zoals dat bijvoorbeeld moet gebeuren tijdens het eerste bezoek bij een nieuwe opdracht. Er is de schets, er is het woord en er is de foto of het kiekje. Zoveel mogelijk informatie moet worden vastgelegd, indrukken verzameld, gegevens meegenomen. Want morgen of volgende week staat men aan de tekentafel en moet het ontwerp gemaakt worden. Hoe zat dat toch al weer? Wat dacht ik toen toch? Ik had zo’n spannend idee...
Angélique van der Horst, Loes Lijmbach en Michel Lafaille leren je de drie disciplines waar je mee aan de slag kan. Het schetsen, de notie, de foto. Oftewel de krabbels en kiekjes, maar dan professioneel.
Dat gebeurt door een deel theorie uit te leggen, maar dan vooral met naar buiten te gaan en te oefenen. Om de technieken te leren en de vaardigheden tot je te nemen. De vijfde dag gaat de hele groep met de drie docenten naar de tuinen en het park van Paleis Het Loo, om die imponerende schoonheid vast te leggen. Als het daar lukt, lukt het overal, zou Frank Sinatra gezongen hebben. We starten op vrijdag 3 maart, vijf vrijdagen lang. Vraag snel de studiegids aan met alle details, via info@ontwerpinstituut.nl. Op de foto een reflecterende studente gefotografeerd door Peter van Dam.


 

Kijken

Kijken is een bezigheid van binnen uit. De filosoof Kant merkte op dat wij kijken alsof we een spiegel binnen in het hoofd dragen die alles weerspiegelt wat de ogen zien. Maar in feite stellen we de beelden die we zien zelf samen uit dat wat binnenkomt. Kijken is dus een persoonlijke activiteit, een bezigheid van binnenuit en geen passief waarnemen van wat buiten ons bestaat. Dat vereist een actieve houding en een analyse van wat gezien wordt.

 

     
 

 
NOTEER ALVAST
WOENSDAG 15 FEBRUARI
HET KANTINEGESPREK