|koerier|19 / 2017
Cross-over

Aan de reeks van activiteiten tijdens het O’FEST is weer iets bijzonders toegevoegd: de Cross-Over Workshop. Dat wil zeggen dat enkele tuinontwerpers kunnen samenwerken met beeldend kunstenaars en een ontwerp zullen maken in het verlengde van een geschilderd kunstwerk. Deze samenwerking zal leiden tot een concrete presentatie van de getekende resultaten op zaterdag 17 juni, bij de afsluiting van het O’FEST.
De start is op dinsdag 13 juni, met een ontmoeting met vier kunstenaars die onderdeel zijn van de tentoonstelling ‘Abstract Wall Paintings’ in het ACEC gebouw in Apeldoorn, een project dat tegelijk loopt in Apeldoorn, Rotterdam, New York, Sydney en Marseille. 
Een groep kunstenaars krijgt ieder een stuk van 10 meter van de muren tot hun beschikking. Daar waar normaal schilderijen aan de muren hangen, zullen nu grote werken op die muren geschilderd worden, die alleen tijdens de expositie in mei en juni te zien zullen zijn. Na afloop wordt alles weer gewit en verdwijnt de kunst. Op zich al spannend.
Het thema van deze tentoonstelling is ‘100 jaar De Stijl’, hetgeen momenteel in heel Nederland (en ver daarbuiten) gevierd wordt. Je kent ze wel: Theo van Doesburg, Piet Mondriaan, Bart van der Leck, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld, om er een paar bekende te noemen. Het worden dus abstracte muurschilderingen, daar in Apeldoorn, geen tafereeltjes of trompe-l’oeil.
Tijdens de periode van het O’FEST zullen de nu gemaakte werken te zien zijn. De kunstenaars leggen hun werk uit, hun bedoeling, het doel van hun kunst. Die bestaat in twee dimensies, op de muur geschilderd. Aan de tuinontwerpers wordt gevraagd voor een van de kunstwerken een schetsontwerp te maken van de ruimte die voor die muur ligt. Hoe zou die eruit kunnen zien? Hoe reageer je op het gegeven werk? Hoe ziet de driedimensionale verlenging van het kunstwerk er uit? De (tuin)ontwerpers werken dat de volgende dagen uit, in contact met de kunstenaars. Op zaterdagmiddag, tijdens de afsluiting van het O’FEST worden dan de resultaten getoond, tegelijk met de uitslagen van de andere werkgroepen en ateliers van de festivalweek. Dat wordt iets heel bijzonders.
Heb je interesse in deze cross-over? Stuur een e-mail naar info@ontwerpinstituut.nl en je ontvangt de details. In het bijzonder wordt aan studenten gevraagd zich in te schrijven.
Op de foto een kunstenaar aan het werk.


Excursie Hortus Botanicus en Siebolthuis

De excursie met Sanne Horn en Hans Homburg naar het Rijksmuseum en het Vondelpark is nu al volgeboekt. Een tweede bijzondere excursie staat vrijdag 2 juni 2017 op het programma, opnieuw georganiseerd door |het ontwerp instituut|. Bijzonder, omdat de gids van deze ‘Uitstap’ niet alledaags is. Niemand minder dan Norbert Peeters, bekend van de boeken ‘Botanische revolutie’ en ‘Plantaardig – vegetatieve filosofie’ zal het gezelschap de hele dag rondleiden en zijn bijzondere en scherpe blik en  geest met ons delen. Norbert studeerde archeologie en filosofie en werkt nu bij de Universiteit Leiden. Een ware specialist van de botanische kennis, waar we mee op stap gaan.
Afspraak op vrijdag 2 juni om 10u00 bij de ingang Academie gebouw, Rapenburg 73 te Leiden. Na de entree gaan we koffie drinken in het Grand Café om elkaar te leren kennen alvorens aan de excursie te beginnen. Met Norbert Peeters wandelen we vervolgens 2 uur lang door de Hortus, terwijl hij ons een klein deel van zijn onuitputtelijke kennis zal overbrengen.
Om 12u30 lunchen we in het Grand Café Hortus met broodjes en is er even tijd om zelf nog even rond te wandelen of foto’s te maken. Men kan ook nog wat napraten met Norbert Peeters, die ons de hele dag zal begeleiden.
Vervolgens vertrekken we om 14u00 richting het Von Sieboldhuis dat we individueel bezoeken.
We sluiten af om 16u00, zodat iedereen op tijd huiswaarts kan vertrekken.
Je kunt je opgeven via de e-mail naar info@ontwerpinstituut.nl, waarna je een deelnamenota van 60,- euro ontvangt als bijdrage voor deze dag inclusief entreekaarten, gids en lunch. Heb je een Museumkaart dan betaal je 45,- euro.


Ontwerptafel

Voor de ontwerptafel op dinsdagochtend 13 juni kunnen zich nog twee ‘ontwerpers’ melden die een werkstuk op tafel willen leggen ter discussie. En vooral ter oplossing. We zoeken geen moeilijke of unieke opdrachten, maar juist de doorsnee opdracht van een tuin, waar toch ook telkens bepaalde punten in zitten die een ontwerper voor een keuze stellen.
Onderzoek ze samen met Jolanda Vreeken en Irene Visser die de bijeenkomst zullen leiden.
Opgave als toehoorder is niet meer mogelijk, daar alle plaatsen voor diegene die in stilte het geheel zullen volgen reeds bezet zijn. Zelfde adres: info@ontwerpinstituut.nl.