|koerier|29 / 2017

O'FEST terugblik

En plots is het allemaal alweer voorbij. Waar we zo lang naar uitgekeken hadden en zo lang aan gewerkt hadden. Het O’FEST, dat bijzondere festival dat nu sinds kort bestaat. Al zijn jullie niet in grote getale gekomen, alle aanwezigen waren het er volmondig mee eens dat het inhoudelijk 100%  geslaagde bijeenkomsten waren. En dat geeft moed, om er mee door te gaan. Want we beginnen klein, maar sterk, met de intentie uit te groeien en door te gaan.
Ook de sprekers en deelnemers bleven enthousiast herhalen: ‘… hartelijk bedankt voor een aangename en voor mij heel leerzame avond: mooie ontmoetingen en gedachtewisselingen, aandachtig publiek.’ 
En het waren inleiders en sprekers van bijzonder niveau die naar Apeldoorn zijn gekomen. Architecten, ontwerpers, kunstenaars, onderzoekers, professoren, zelfs een nationaal bekende filosoof en de voorzitter van de nieuwe beroepsvereniging voor tuinontwerpers. Heb je op de website van Tuin en Landschap al geantwoord op de nieuwste stelling daarover? En heel bijzonder werd het natuurlijk toen Leo den Dulk aanwezig was bij de discussieavond over Tuinkunst en opende met de woorden dat hij zojuist op het 8 Uur Journaal was geweest met zijn die dag verschenen boek over Mien Ruys, terug te zien onder deze link.
Voor wie het gemist heeft: op www.ofest.nl kun je interviews met enkele van de optredenden lezen, afgenomen en genoteerd door Peter van Steen.

Op de foto ontwerpster Brenda Voskamp en architecte Lieke Göritzlehner aan het werk tijdens hun dagvoorzitterschap op tijdens de paneldiscussie.


 

Beplantingscursus

Misschien heb je al begrepen, en hier de bevestiging, dat beplantingsdeskundige Sanne Horn haar cursus ‘Ontwerpen met beplanting’ vanaf 20 september 2017 weer zal plaatsvinden. Tien woensdagen na elkaar. Opnieuw een unieke mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en te specialiseren door hieraan deel te nemen.
In deze cursus wordt gewerkt aan het beplantingsaspect van het ontwerpen (de kennis en inzet), waardoor iedere ontwerper en elk ontwerp zo uniek en bijzonder wordt.
Maar ontwerpen met beplanting is niet zo eenvoudig. We zien een mooi beeld van wuivende grassen en bloeiende planten voor ons. Maar welke soorten doen het goed in ons plangebied en hoeveel onderhoud hebben deze planten nodig? Hoe is het beeld in de winter, of hoe ziet het er over 10 jaar uit?
Deze tiendaagse opleiding is meer dan enkel het leren van eigenschappen van plantsoorten of het toepassen van bepaalde combinaties. Plantenkennis en gevoel voor esthetica vormen de basis van elke ontwerper en beplantingsexpert, maar er is ook een groot deel van het werk waar weinig over gesproken wordt en dat het werkelijke onderscheid maakt bij beplantingsplannen. Dat is de expertise en het inzicht. Sanne Horn leert over deze belangrijke onderdelen. Belangrijk te vermelden is dat zij zal worden geassisteerd door ontwerpster Angela Warmerdam (op de foto met Jan Terlouw), die ook de cursisten zal begeleiden en helpen bij de opdrachten.
Vraag de studiegids aan met alle informatie via info@ontwerpinstituut.nl.


 

     
 

 

Boek alvast een studieplek
Voor de volgende reeks cursussen
Creatief Ontwerpen: dinsdag 19 september (10 x)
Ontwerpen met Beplanting: woensdag 20 september (10 x)
Ontwerpkunde tuin en park: donderdag 21 september (10 x)
Scherpkijkers: schets en ontwerptekening:vrijdag 22 september (3 x)