|koerier|33 / 2017

Stap naar Tuinarchitectuur

Hoogwaardige kennis over tuinarchitectuur wordt aangeboden in de cursus ‘Ontplooiing als Ontwerper’ die vanaf dinsdag 24 oktober 2017 van start gaat. Deze lessenreeks beslaat vijf opeenvolgende dinsdagen waarin vijf grote thema’s worden behandeld die bijdragen aan de hoge artistieke ontwikkeling van de tuinontwerper. Ze zijn stuk voor stuk onderdeel van het begrip ‘tuinarchitectuur’.

De specifieke kenmerken en onderdelen die goede tuinarchitectuur nodig heeft, bestaan uit abstracte voorstellingen, die naast de praktijk van het ambacht nodig zijn. Ecologie en milieu, besef van duurzaamheid, inzet van techniek en materialen, plantenkennis, zijn de instrumenten waarmee de tuinontwerper geschoold is. In het ontwerpproces overstijgt de tuinarchitectuur het pragmatisme van de samenstelling van een ‘programma van eisen’, zoals dat bij een opdracht wordt gegeven. Men creëert daarbovenuit een wereld, die niet alleen de tuin- of terreinbezitter behaagt en het programma herbergt, maar tevens een natuurlijke wereld vormt voor flora en fauna, met een welgekozen esthetiek en inhoudelijke ruimtebeleving.
Dit zijn eisen die de opdrachtgever niet expliciet vermeldt, maar die tot de taak en bekwaamheden van de tuinontwerper behoren. Een ambitie die nodig is om ware ‘tuinarchitectuur’ te realiseren.

Deze cursus is opleiding en training tegelijk, waarbij niet alleen wordt gestreefd naar een persoonlijke ontwikkeling van de ontwerper, maar ook op zoek wordt gegaan naar de creatieve benadering van een opdracht. Tijdens de lessen komen veel voorbeelden uit de tuinkunst en andere kunsten aan bod. Daarnaast zal dieper ingegaan worden op enkele belangrijke tuin- en parkontwerpers uit de Westerse wereld.

Vraag de studiegids aan als je interesse hebt via info@ontwerpinstituut.nl. Op de foto een tuin van de Amerikaanse tuinarchitect Dan Kiley in Vermont.


 

Gratis Open Lesdag

Voor alle vakantieterugkomers: we organiseren op maandag 28 en woensdag 30 augustus aanstaande twee Open Lesdagen die u gratis kunt bijwonen. Kiest u maandag, dan ligt het accent iets meer op het tuinontwerp, kiest u de woensdag, ligt de informatie iets meer bij de beplanting. Dan zal Angela Warmerdam ook van de partij zijn. Zij is de vaste assistente van Sanne Horn in de cursus ‘Ontwerpen met Beplanting’.  Een mooiere introductie is haast niet denkbaar. Beide dagen vinden plaats in het ACEC gebouw in Apeldoorn.

Stuur ons een bericht via info@ontwerpinstituut.nl  en we bevestigen meteen uw boeking.


 

Arcadië in de Achterhoek

Arcadië in de Achterhoek is een tentoonstelling over het werk van groenvisionair Nico Wissing, te zien in de Giethal op het DRU Industriepark in Ulft. In zijn tuinontwerpen staat de natuurbeleving centraal. Primair moet de bezoeker zich één voelen met de levende tuin. Een tuin is immers een plek waar je in harmonie met de omringende natuur tot rust kunt komen. In de verschillende tuinontwerpen komen natuurschoon en duurzaamheid samen. Wissing verwerkt waar het kan duurzaam materiaal in zijn tuinontwerpen. Deze combineert hij met uitzonderlijke en soms ongewone landschapselementen. Van begroeide daken en gecreëerde zandwegen tot weidevelden met plukken paardenbloemen, distels en madeliefjes.

Bijzonder is dat de aanwezige teksten van de tentoonstelling (zie foto boven) speciaal geschreven zijn door Norbert Peeters, bekend van het boek Botanische revolutie. Hij is samen met Nico Wissing een boek aan het voorbereiden. Tot en met zondag 10 september is de tentoonstelling ‘Arcadië in de Achterhoek’ te bezichtigen. Toegang is gratis.


 

 
 
 

 

START TIENDAAGSE CURSUS
‘ONTWERPKUNDE voor tuin en park’
VANAF DONDERDAG 21 SEPTEMBER 2017